Ar mūsu eļām un dzērieniem TAVA dzīve būs garšīgāka. SVEICIENI no NAUKŠĒNIEM!

Ar mūsu produktiem dzīve ir garšīgāka!

Par mums

 Dāvanas

Produkcija

 Eļļas

 Dzērieni

 Morsi

 Iesali

 Milti

 Zirņi

 Rauši

 Ķimenes

 Linsēklas

 Sīrupi

 Sulas

 Dāvanas

Kur nopirkt

Degustācija

Kontakti

Lapa atjaunota:

07.12.2018

Uz Naukšēniem! PĀRTIKAS EĻĻAS


Uz Naukšēniem! NAUKŠĒNU RAPŠU EĻĻA

Zaļā karotīte Pircēju izvēle

Rapša eļļaRapša eļļa 0,2 litri Rapša eļļa 1 litrsRapša eļļa 5 litri

Naukšēnu rapšu eļļu iegūst ar aukstās spiešanas metodi. Šādi iegūta eļļa saglabā visas bioloģiski aktīvās vielas, E vitamīnu, dabīgo krāsu, smaržu un garšu. Taukskābju satura ziņā rapšu eļļa ir līdzīga olīveļļai, jo satur polinepiesātinātās taukskābes (omega 6-lonolskābi, omega 3-linolēnskābi). Šīm skābēm piemīt biostimulējošas īpašības, tās uzlabo vielmaiņas procesus un organisma aizsargspējas, atjauno šūnas, darbojas kā citu vitamīnu (A, D, E) sinerģisti (Ranjzad et al.,2007.) Naukšēnos ražoto rapšu eļļu var izmantot dažādu ēdienu, salātu, konditorejas izstrādājumu gatavošanai.

Nacionālā pārtikas kvalitātes shēmā (NPKS) visi pārtikas aprites posmi ir izsekojami, produkta ražotājs ir sertificēts atbilstoši nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasībām un gala produkts ar NPKS norādi ir nonācis tirdzniecībā. Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktus marķē ar 2 logotipiem. NAUKŠĒNU EĻĻAI ir piešķirta ZAĻĀ KAROTĪTE: ar zaļās krāsas norādi marķē

- medu un biškopības produktus, svaigus dārzeņus, kartupeļus, augļus un ogas, svaigu gaļu, svaigas zivis un svaigas olas, ja tie pilnībā  iegūti Latvijā (vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, kas shēmas norādē minēta kā izcelsmes valsts vai reģions).

produktus, kas atbilst paaugstinātas kvalitātes kritērijiem un 75% izejviela iegūta Latvijā (vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, kas shēmas norādē minēta kā izcelsmes valsts vai reģions).

Iepakojums: 100 ml, 200 ml stikla pudelē, 1 litrs; 5 litri plastmasas pudelē.

Piegādes noteikumi: Vidzemes reģions, Rīga 5 dienu laikā.


Uz Naukšēniem! NAUKŠĒNU LINSĒKLU EĻĻA

Zaļā karotīte Pircēju izvēle

Linsēklu eļļa 0,2 litriLinsēklu eļļa 0,1 litrs

Jaunāko pētījumu rezultāti mudina linsēklas uzskatīt par unikālu dabas velti, jo ir noskaidrotas jaunas fizioloģiski aktīvu vielas grupas – lignāni, fitoestrogēni. Ziemeļu rajonos audzēto linu eļļa ir kvalitatīvāka, tālab arī Latvijā iegūtā ir īpaši vērtīga.

Ziemeļvidzemē Naukšēnos linsēklu eļļa tiek ražota no 2001.gada un izmantotas kā veselīga pārtika ikdienas uztura papildināšanai.  Ražojot eļļu no pašu iegūtām izejvielām naukšēnieši ir par simts procentiem pārliecināti par produkta kvalitāti, jo tiek pārraudzīts viss process – no sēkliņas līdz pudelei. Turklāt eļļa tiek iegūta ar aukstās spiešanas metodi. Šādā eļļā saglabājas visas bioloģiski aktīvās vielas: omegas 3 un omegas 6 taukskābes un E vitamīns.

Lai gan mediķi iesaka uzturā ierobežot tauku saturu, veselībai par labu nāks viena līdz divas ēdamkarotes linsēklu eļļas dienā, jo šī eļļa satur neaizvietojamās taukskābes: linolskābi un linolēnskābi. Linol un linolēnskābe – abi šie vārdi atvasināti no vārda lins, kas latīniski skan Linum usitatissimum. Turklāt usitatissimum tulkojumā nozīmē «visnoderīgākais». Linu eļļa ir vienīgā no augu eļļām, kas ir arī medicīniska un kuras lietošana veicina ilgāku un veselīgāku mūžu.

Linsēklu eļļas uzturvērtība 100 ml

Enerģētiskā vērtība 828 kcal / 3404 kJ

Tauki - 92,0 g, tostarp:

piesātinātās taukskābes - 9,3 g;

mononepiesātinātās taukskābes - 19,3 g;

polinepiesātinātās taukskābes - 63,4 g;

tostarp:

alfa – linolēnskābe (Omega 3) - 45,0 g;

linolskābe (Omega 6) - 13,3 g.

Ogļhidrāti - 0 g, tostarp:

cukuri - 0 g;

polioli - 0 g;

ciete - 0 g.

Šķiedrvielas - 0 g.

Olbaltumvielas - 0 g.

Sāls - 0 g.

E vitamīns - 18,5 mg (154 % NRV).

Iepakojums: 100 ml, 200 ml stikla pudelē.

Piegādes noteikumi: Vidzemes reģions, Rīga 5 dienu laikā.


Uz Naukšēniem!

NAUKŠĒNU RAPŠA - ĶIMEŅU EĻĻA

Naukšēnu rapšu - ķimeņu eļļa 100 ml iepakojumāNaukšēnu rapšu - ķimeņu eļļa

Naukšēnu Rapšu-ķimeņu eļļa iegūta ar aukstās spiešanas metodi no 95% rapšu eļļas un 5% ķimeņu eļļas. Rapšu-ķimeņu eļļu kā piedevu var izmantot dažādu ēdienu gatavošanā, piemēram, sieram, svaigu un skābētu kāpostu, biešu salātiem, kartupeļu un kāļu ēdieniem, gulašam un kotletēm, sīpolu mērcēm, mīklas izstrādājumiem. Rapšu-ķimeņu eļļu var arī pievienot mīklai cepot maizi. Ieteicams uzglabāt tumšā, vēsā vietā.

Kāpostu salāti ar ķimeņu eļļu.

Sastāvdaļas: ½ kāposta galva, 3 vidēja lieluma burkāni, 40 g saulespuķu sēklu, 1 tējkarote ķimeņu eļļas, 1 ēdamkarote 9% etiķa, 1 tējkarote cukura, sāls pēc garšas.

Pagatavošana (15 minūtes): kāpostu un burkānus sarīvē uz rupjās rīves, pievieno saulespuķu sēklas, ķimeņu eļļu, etiķi, cukuru, sāli.

Iepakojums: 100 ml, 200 ml stikla pudelē.

Piegādes noteikumi: Vidzemes reģions, Rīga 5 dienu laikā.


Uz Naukšēniem! NAUKŠĒNU RAPŠA - ĶIPLOKU EĻĻA

Pircēju izvēle

Naukšēnu rapšu - ķiploku eļļa  100 ml iepakojumā Naukšēnu rapšu - ķiploku eļļa  200 ml iepakojumā

Gardēži ķiploku vienmēr uzskatījuši par garšaugu karali, savukārt senie romieši bija pārliecināti, ka ķiploki piedod spēku un stiprina garu.

Naukšēnu Rapšu-ķiploku eļļa iegūta ar aukstās spiešanas metodi. Pievienojot, ķiploku eļļu salātiem, mērcēm, gaļas un zivju ēdieniem, produkts iegūst patīkamu garšu un aromātu.

Ieteicams uzglabāt tumšā, vēsā vietā.

Izmēģini:

Ķiploku grauzdiņi. Sastāvdaļas: maize, ķiploku eļļa.

Pagatavošana (15-20 minūtes): ķiploku grauzdiņu pagatavošanai var izmantot jebkuru maizi: balto, rupjo vai saldskābo. Īpaši kraukšķīgi ķiploku grauzdiņi iznāk, ja to gatavošanai izmanto cietu maizi. Maizi sagriež kubiciņos. Pārlej ar ķiploku eļļu. Visu bļodā samaisa. Liek uz pannas un cep cepeškrāsnī 150°C temperatūrā. Šādi cepti ķiploku grauzdiņi būs mazāk taukaini (diētiskāki), kā eļļa vārīti.

Iepakojums: 100 ml, 200 ml stikla pudelē.

Piegādes noteikumi: Vidzemes reģions, Rīga 5 dienu laikā.


Uz Naukšēniem! NAUKŠĒNU RAPŠA - KANĒĻA EĻĻA

Naukšēnu rapšu - kanēļa eļļa 100 ml iepakojumā Naukšēnu rapšu - kanēļa eļļa  200 ml iepakojumā

Vēstures dati liecina, ka Ķīnā kanēlis ēdiena gatavošanā izmantots jau pirms sešiem tūkstošiem gadu, tāpēc uzskatāms par vienu no vecākajām garšvielām pasaulē.

Naukšēnu Rapša-kanēļa eļļu var izmantot dažādu konditorejas izstrādājumu un saldo ēdienu gatavošanai. Piemēram: pildīti āboli, piparkūkas, cepumi, krēmi u.c.

Ieteicams uzglabāt tumšā, vēsā vietā.

«Kārumiņš» Sastāvdaļas: 6 - 8 rikas baltmaizes (var izmantot arī jau sakaltušu maizi), 4 olas, 1 tējkarote kanēļa eļļas, 2 ēdamkarotes cukura, 1 ābols, šķipsniņa sāls.

Pagatavošana (10 - 15 minūtes): olas, kanēļa eļļu un cukuru ar dakšiņu saputo, pievieno rīvētu ābolu. Maizes šķēles apviļā sagatavotajā masā un liek uz pannas cepties. Pēc cepšanas nosusina uz salvetes. Šādas maizītes var cept arī cepeškrāsnī, tad tās būs mazāk taukainas.

Iepakojums: 100 ml, 200 ml stikla pudelē.

Piegādes noteikumi: Vidzemes reģions, Rīga 5 dienu laikā.


Uz Naukšēniem! NAUKŠĒNU RAPŠA - SINEPJU EĻĻA

Pikanta garša

Naukšēnu rapšu - sinepju eļļa  100 ml iepakojumā Naukšēnu rapšu - sinepju eļļa  200 ml iepakojumā

Naukšēnu Rapšu eļļai ar sinepju aromātu piemīt specifiska, tikai tai raksturīga pikanta garša un aromāts. Rapšu eļļu ar sinepju aromātu var izmantot dažādu ēdienu: salātu, mērču un marināžu, gatavošanai.

Pievienojot eļļu gaļas ēdieniem (piemēram, šķiņķim, karbonādēm vai liellopa gaļai) un zivju ēdieniem produkts iegūst patīkamu garšu un aromātu.

Ieteicams uzglabāt tumšā, vēsā vietā.

Garneļu salāti ar sinepju eļļas un medus mērcīti. Sastāvdaļas: ledus salāti, rukolas salāti, 2 tomāti, 1 gurķis, 1 paprika, 200 g garneļu, Trikātas brušeta siera bumbas. Mērcītei: 2 tējkarotes sinepju eļļas, 2 tējkarotes rapšu eļļas, 1 tējkarote medus, 2 tējka­rotes balzametiķa.

Pagatavošana (10 minūtes): salātus nomazgā, nosusina, tomātus, gurķus, papriku, siera bumbas sagriež gabaliņos. Visu kārto uz šķīvja un pārlej ar sinepju eļļas un medus mērcīti: izkausēts medus, sinepju eļļa, rapšu eļļa, balzametiķis.

Iepakojums: 100 ml, 200 ml stikla pudelē.

Piegādes noteikumi: Vidzemes reģions, Rīga 5 dienu laikā.


Uz Naukšēniem! NAUKŠĒNU RAPŠA - CITRONU EĻĻA

Naukšēnu rapšu - citronu eļļa 100 ml iepakojumā

Citronu dzimtene ir Indija, Eiropā tos ieveda Viduslaikos, kad pateicoties augļu augstajam A, B un C vitamīna saturam tos iekļāva jūrnieku ikdienas ēdienkartē, lai izvairītos no avitaminozes un slimošanas. Citronu ēterisko eļļu iegūst no gatavu augļu mizas, izmatojot auksto spiešanas metodi. Citronu eļļai piemīt izteikts, svaigs citrusu aromāts.

Naukšēnu Rapša - Citronu eļļu var pievienot salātiem, zivju un gaļas ēdieniem, dažādām mērcēm.

Lasis ar citronu eļļas mērci. Sastāvdaļas: 1 kg lasis (var būt arī līdaka vai karpa), 3 gab. ķiploki, 3 ēdamkarotes sviestas, 3 tējkarotes citrona eļļas, sāls, pipari.

Pagatavošana (20 minūtes): citronu eļļu, ķiplokus un sviestu samikserē. Lasi sadala porciju gabalos un apkaisa ar garšvielām. Laša gabalus liek uz pannas, kura iesmērēta ar rapšu eļļu, katru laša gabalu pārlej ar citronu eļļas mērci un cep apmēram 15 minūtes 230°C karstā cepeškrāsnī. Pasniedz ar kartupeļu biezeni.

Iepakojums: 100 ml stikla pudelē.

Piegādes noteikumi: Vidzemes reģions, Rīga 5 dienu laikā.


Uz Naukšēniem! NAUKŠĒNU RAPŠA - DIĻĻU EĻĻA

Naukšēnu rapšu - diļļu eļļa  100 ml iepakojumā

Diļļu dzimtene ir Vidusjūras austrumu piekraste, kur dilles audzēja jau daudzus gadsimtus pirms mūsu ēras.

Naukšēnu Rapšu-diļļu eļļa iegūta ar aukstās spiešanas metodi.

Rapšu - diļļu eļļu kā piedevu var izmantot ļoti daudzu ēdienu gatavošanā – pie salātiem, biezpiena, zupām, gaļas, zivju, sēņu, dārzeņu un olu ēdieniem, kā arī gatavojot dažādus konservus.

Ieteicams uzglabāt tumšā, vēsā vietā.

Izmēģini:

Siera un salātlapu salāti ar diļļu eļļas mērcīti. Sastāvdaļas: 200 g Holandes siers, svaigs gurķis, svaigie salāti, svaigie šampinjoni (daudzums pēc izvēles), 1 citrons, diļļu eļļa, bazili­ka lapas, sāls, pipari.

Pagatavošana (10 minūtes): Holandes sieru sarīvē uz rupjās rīves, svaigo gurķi un šampinjonus smalki sagriež, salātus sakapā pēc iespējas smalkāk. Visu saliek bļodiņā un pārlej ar diļļu eļļas mērcīti. Diļļu eļļas mērcīti gatavo blenderī samaļot bazilika lapas ar diļļu eļļu, citrona sulu, sāli un pipariem. Šādu mērcīti var izmantot arī zivju ēdieniem un citiem salātiem.

Iepakojums: 100 ml, 200 ml stikla pudelē.

Piegādes noteikumi: Vidzemes reģions, Rīga 5 dienu laikā.


Uz Naukšēniem! NAUKŠĒNU RAPŠA EĻĻA AR BAZILIKU

Naukšēnu rapšu eļļa ar baziliku 100 ml iepakojumā

Naukšēnu Rapšu eļļa ar baziliku iegūta no nerafinētas auksti spiestas rapšu eļļas, kas izturēta uz kaltētām bazilika lapām. Bazilika eļļa piedod ēdienam īpašas garšas nianses, tādēļ tā ir lieliska piedeva gaļas, zivju, sēņu ēdieniem, salātiem, zupām un mērcēm. Īpaši piemērota tomātu salātiem, pastām un jebkuriem citiem tomātu ēdieniem.

Izmēģini:

Grieķu salāti ar bazilika eļļu. Sastāvdaļas: ledus salāti (var būt arī parastie salāti), 2 tomāti, 1 paliels gurķis, 1 neliels sīpols, 2 paprikas, zaļās olīvas, 200 g fetaki siera,1 citrons, bazilika eļļa.

Pagatavošana (10 minūtes): nomazgā salātus un nosusina. Kārto uz šķīvja salātu la­pas, parupji sagrieztus tomātus, gurķi, papriku, mazliet sīpolu un olīvas. Virsū liek fetaki sieru un pārlej ar citrona sulu un bazilika eļļu.

Tomātu, mocarellas siera salāti ar bazilika eļļu. Sastāvdaļas: 2 tomāti, 125 g mocarellas siera, bazilika eļļa.

Pagatavošana (5 minūtes): Sagriež plānās šķēlītes tomātus un mocarellas sieru. Liek uz šķīvja kārtās: tomāti, mocarellas siers un to visu pārlej ar bazilika eļļu.

Iepakojums: 100 ml stikla pudelē.

Piegādes noteikumi: Vidzemes reģions, Rīga 5 dienu laikā.


Uz Naukšēniem! AUGU EĻĻU UN TAUKU UZTURVĒRTĪBA

Tauki un eļļas ir enerģētiskā ziņā visbagātākās uzturvielas. Tauku svarīgo nozīmi cilvēka uzturā nosaka to augstā siltumspēja, kura sniedz 9,3 kcal/g. Tāpēc tauki ir viens no galvenajiem organisma enerģijas zudumu kompensēšanas avotiem. Tauki ir gandrīz visos dzīvnieku un augu valsts produktos. No augu valsts produktiem ļoti daudz tauku ir riekstos, kā arī daudzu augļu un augu sēklās, kuras izmanto augu eļļu ražošanai.

Dzīvnieku valsts taukos – cūku, aitu un liellopu taukos ir vairāk piesātināto taukskābju, savukārt augu eļļu sastāvā vairāk ir nepiesātināto taukskābju (skat. att.). Īpaši daudz šo vērtīgo taukskābju saglabājas eļļā, kas iegūtas ar auksto spiešanas metodi. Nepiesātinātās taukskābes, piemēram, linolskābe, linolēnskābe un arahidonskābe, organismā neveidojas, un tās cilvēkam ir jāuzņem ar uzturu. Šīm skābēm, kuras apzīmē ar F vitamīniem, piemīt biostimulējošas īpašības. Tās uzlabo vielu maiņas procesus un organisma aizsargspējas, atjauno šūnas, darbojas kā citu vitamīnu (A, D2, E) sinerģisti. Šo taukskābju trūkums uzturā rada augšanas un vairošanās traucējumus, kā arī ādas slimības.

Augu eļļu svarīgo bioloģisko vērtību nosaka arī tas, ka tie ir taukos šķīstošo vitamīnu vienīgais avots. Piemēram, linsēklu un rapšu eļļas ir bagātas arī ar E vitamīnu. Bez vitamīniem un taukskābēm šīs eļļas satur arī fitosterīnus. Šīs vielas cilvēka organisms neasimilē, toties saista holesterīnu zarnās. Tāpēc visiem, kam holesterīns kaitē veselībai, uzturā ieteicams lietot augu valsts izcelsmes produktus.

Tabula:

Taukskābju sastāvs augu eļļās salīdzinājumā ar taukiem %

Introduction to Fats and Oils Technologie, edited by Peter Wan, Arizona, 1998.

Taukskābju sastāvs augu eļļās salīdzinājumā ar taukiem